Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Референдум За закриване на полигон Змейово е безсмислен и популистки. Да не добавяме екологични негативи към марката Стара Загора. Референдум по Байганьовски.

Становище на Граждански клуб ЛИПА по предлагания местен референдум за закриване на военен полигон Змейово

Референдум е поредната чиста дума, изпълнена с гражданско съдържание, която политиците в България се опитват да омаскарят. В конкретния случай – на старозагорско ниво, с искания от местната структура на ВМРО-БНД и подкрепен от почти всички политически формации, представени в Общински съвет - Стара Загора, референдум за закриване на Централен артилерийски технически изпитателен полигон Змейово. Мотивите на вносителите: Институциите до този момент не са осигурили прозрачност и информираност, както и не са предприели мерки за прекратяване на замърсяването. И още от мотивите: Като основен източник на замърсяването, екологичните организации посочват дейностите, които се извършват на военно-изпитателният полигон край Змейово.

Нашата позиция е, че това не са аргументи, подкрепени с факти, че полигонът е източник на замърсяванията на въздуха над Стара Загора. И ако се стигне до закриването на полигона – какво от това? Ще стане ли въздухът на Стара Загора по-чист? Или се търси предизборен популизъм? И почти всички представени в Общинския съвет партии забележете, са съгласни с провеждането на такъв референдум. Едните с мотива да се докажело, че обгазяванията на Стара Загора са причинени от дейността на полигона, а другите - да се чуел гласът на гражданите. И много бързат референдумът да съвпадне с парламентарния вот на 12 май – за политически килипир, както би се изразил Бай Ганьо!

Нашето становище е:

  • Преди изборите за пореден път политиците се стремят да подменят основните теми и проблеми на гражданите в региона. Няма нито едно доказателство, че дейността и територията на полигона замърсяват въздуха на Стара Загора, напротив. Данните от монтираните и работещи три автоматични измервателни станции за контрол на атмосферния въздух в полигона и от северната и южната му част (в с. Ръжена и в с. Остра могила), не показват, че има завишения на измерваните показатели. Взетите екологични проби и направеният анализ от Тракийски университет - Стара Загора по Норвежкия проект не показаха отклонения от нормативните изисквания на почви, води и растения на територията на полигона. Полигонът вече отговаря на европейските изисквания на екологичен сертификат ISO 14 001, ежеседмично оповестява чрез сайта на МО дневните изпитания, на централната огнева позиция са монтирани web камери и всеки гражданин може да наблюдава на живо случващото се там. Служителите на полигона ограничиха дейността си в рамките на работната седмица само в светлата част на деня. Там действа нарочно назначен PR за връзка с гражданите и медиите...И всичко това, в посока дейността на полигона да е в екологичните норми, да е открита и прозрачна за гражданите на Старозагорския регион. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда за 2011 г. мястото с най-чист въздух в България е измерен на Рожен и на полигон Змейово. Такива са фактите! И когато вземаме решение ЗА закриване на полигона е необходимо да сме отговорни като граждани, особено в условията на такава криза, че там работят експерти и специалисти в голямата си част, живеещи в Стара Загора, че единствено там, при това по необходимост, се изпитват партиди от боеприпаси за годността им, които са на въоръжение в Българската армия. По данни от Министерство на отбраната за българската армия не са закупувани боеприпаси от последните 25 години. Това означава, че за тяхната годност, те трябва да бъдат подлагани на контрол чрез изпитване на определени партиди. Именно от тези изпитания зависи човешкия живот на всички, боравещи с боеприпаси в Българската армия, полиция, дори и ловците. На полигона се извършват изпитания и сертификация на продукцията, произвеждана и от българските военни заводи.
  • Като казахме, че местните политици се опитват да подменят проблемите и темите на старозагорските граждани, ще бъдем конкретни, при това в сферата на екологията и въздуха над града ни. Стара Загора е единствения голям град, в който липсва централизирано отопление. Стара Загора е с лоша транспортна схема, и с остарели транспортни средства, които затрудняват движението в града, подпомагат замърсяването на въздуха. Тези две причини формират замърсяванията на въздуха над Стара Загора през последните години с азотен диоксид и фини прахови частици! Това са два основни проблема на Стара Загора, по които си струва да дискутираме, да работим заедно, включително и с местните политици.
  • Стара Загора е добре развиващ се български град с работеща икономика и в условие на криза, с относително ниска безработица. Нашите наблюдения в селата около полигон Змейово показват, че там не само не се наблюдава отлив от инвестиции в парцели и строеж на къщи, а напротив – на фона на финансовата криза в селата се строи. Така е и в Змейово, Борилово, Пряпорец, Ново село, Старозагорски минерални бани, Остра могила. Това нямаше да е факт, ако има проблем с околната среда! В нашия регион чуждите и местни инвеститори са привлечени от добрите условия за бизнес тук. Да, Стара Загора има проблем с качеството на атмосферния въздух и по-конкретно с фините прахови частици и азотния диоксид, но това са проблеми на всички големи градове. В черната класация на топ 5 за европейски градове с най-високи норми на азотен диоксид са София и Пловдив (по данни на Европейската агенция за околна среда) – Стара Загора не фигурира в тази негативна класация. Помислете, не посипваме ли сами главите си с пепел, не ни ли идва в повече истерията и психозата с обгазяванията.

Стара Загора заслужава да е най-чистият областен център в България и ние работим именно затова!

С тези аргументи сме против провеждането на регионален референдум за закриване на военен полигон Змейово. Референдумът е средство за решаване на даден проблем или за вземане на правилно решение – той не е цел. В този случай основната цел и приоритет е старозагорци да имат по-чист въздух. Затова местните политически сили не бива да подменят целта със средството. За гражданите от региона е важно как и дали този референдум ще доведе до по-чист въздух. Затова е необходима аргументация – от една страна професионална, от друга – гражданска. Аргументи от типа предполагаем замърсител не са сериозни.

Ако има замърсител, в държавата има органи, които без всякакъв референдум са длъжни да го установят, санкционират и забранят, ако замърсяването не бъде преустановено.

Референдум за закриване е безсмислен и популистки. Не е ясно най-важното - какъв проблем на общността решава и какъв проблем създава? (Професионалният подход изисква тук да се направи сериозен SWOT анализ, т.е. да се преценят ползите и негативите на едно евентуално закриване на полигона). Защото трябва да се знае, че след евентуалното му закриване, територията му ще се превърне в погреб, за чието прочистване ще са необходими огромни количества средства и ресурси. И накрая - през годините на т. н. преход не затворихме и не ликвидирахме ли цели отрасли като селското стопанство, химическата и други промишлености, преди да сме ги адаптирали към действителността?

Не трябва да се подценява и факта, че един такъв референдум ще добави негативи към публичния образ на Стара Загора в посока – град с екологични проблеми. И когато се взема решение за провеждането на референдума, нека юристи и политици преценят – допуска ли се от закона и има ли практически смисъл в това да се провежда референдум по такъв въпрос?

Според чл. 26 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление: Местен референдум се произвежда за пряко решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление, с изключение на въпросите, свързани с общинския бюджет; размера на местните данъци и такси и правилата на вътрешната организация и дейност на Общинския съвет. Решението, прието с местен референдум, не подлежи на последващо одобрение от Общинския съвет. Той приема акт, когато това е необходимо за неговото изпълнение.

Очевидно е, че да се закрие или не полигонът, не е въпрос, който може да се реши от кмета на Общината или от Общинския съвет – следователно, въпросът не може да бъде решен и чрез местен референдум по задължителен за изпълнение начин. Дори да се проведе референдум и какъвто и да е резултатът от него, то той би имал само декларативен характер – харесвам, не харесвам.

Със същата сила можем да поискаме затварянето на някой от ТЕЦ-овете в комплекс Марица изток, да забраним отсечката от магистрала Тракия през нашата територия, да закрият служба КАТ и Данъчните администрации, защото кой ги долюбва... И това ли е гражданско и отговорно поведение?

Предлагаме на Общинския съвет и на кмета една по-различна идея за управлението на общината. Да използваме градивната енергия на гражданското общество, да откриваме и да градим. Закриването и ликвидирането през последните години очевидно не дадоха добър резултат. Ние сме ЗА дискусия, ЗА гражданско обсъждане, защо не и ЗА референдуми, но по значими проблеми, отнасящи се до бита и социалния статус на старозагорци.

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?