Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе представен Младежкият научен фест „Ало Космос! Говори България!“, като част от програмата на първия технологичен фестивал в Стара Загора „Zara Tech Spring“. Стремежът на събитието е колкото може повече млади хора да се насочат към технологичната сфера и начин на живот. Третото поред издание на форума ще се проведе на 29 юни в София Тех Парк. Стара Загора има своето участие със собствен щанд и представяне на реставрирания по идея на Граждански клуб „ЛИПА“ спътник „Интеркосмос България 1300“ изведен в орбита през 1981 г.

 

img 5478

 

Доц. Алексей Стоев, директор на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН представи официално Младежкият научен фест „Ало Космос! Говори България!“ и неговото значение. На събитието присъства и проф. Стоян Съргойчев, участник в създаването на спътника „Интеркосмос България 1300“, който поздрави гостите на събитието и разказа интересни моменти от своя професионален път.

Организатор на инициативата, президент на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси също бе гост на Стара Загора заедно със своята съпруга Гергана Паси и една от дъщерите им. Той разкри подробности около младежкия фест. „Развълнуван съм да бъда тук сред такива специалисти и ентусиасти. Днес се намираме в Стара Загора – центърът на Вселената, където решихме да направим представянето на нашето предстоящо събитие в края на месеца. Това, което искаме да дадем с нашия фестивал на учениците е шанс да пътуват в Космоса, да го опознаят и да разкрият неговата магия“, обясни д-р Паси.

Председателят на Търговско-промишлена Палата - Стара Загора и председател на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов представи експозицията с която Стара Загора ще участва в „Ало Космос! Говори България!“ Освен с оригиналното копие на спътник Интеркосмос България 1300, в експозицията ще бъдат представени старозагорски компании с продукти и услуги с космическо приложение, като лиофилизирани храни, наземна станция за спътников интернет и др. В изложението ще бъде представено и старозагорското IT сдружение Зара Тех. Г-н Стоилов представи и идеята за изграждане на музей на космонавтиката в Старозагорската обсерватория и еко пътека до там.

Община Стара Загора предоставя безплатен транспорт до София за събитието на учениците от града.

Гости на официалното представяне на младежкия фестивал бяха зам.-кметът Милена Желева, началникът на отдел „Туризъм и младежки дейности“ Маргарита Крумова, омбудсманът Иванка Сотирова, председателят на ТПП –Стара Загора Олег Стоилов, представители на институции, образование, бизнес и граждански сектор.

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?