Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

„Пелинът, който змейовци правят, няма конкуренция у нас. Пожелавам да бъде показан и в Европа”, каза днес Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора при откриването на Единадесетия Празник на пелина в старозагорското село Змейово. „Такива празници са начин да съхраним традициите и да ги предаваме на поколенията. Това е най-хубавият празник не само в Змейово, но и в цялата страна”, допълни Сотирова

 

1пелин кмет

1пелин 1

Празникът се организира от Община Стара Загора, кметството на Змейово и местното читалище „Пробуда 1928”. Партньор на празника е и граждански клуб ЛИПА.

Началото с пушечен изстрел даде кметът на селото и производител на пелин Стоян Трифонов. „Чест е за мен да видя тук толкова шарено множество на мегдана. Искам да успеем да докараме празника до 110 години, отколкото се прави пелин в Змейово. Следващата година празникът ще е национален. Идеята на производителите е, той да бъде в два дни и да се веселим на воля”, съобщи кметът.

1пелин 2

1пелин 4

 

Стотици любители на ароматния еликсир се събраха на площада в селото. Там местни производители предлагаха бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Не липсваха и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие. Всички гости бяха посрещани с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин. Площадът често се огласяше от изстрели на черешово топче, пушки и пищови, с които участници в Клуба за историческо оръжие „Поп Минчо Кънчев” от Стара Загора и техни колеги от дружествата „Традиция” в Нова Загора и Ямбол, създаваха автентична хайдушка атмосфера.

Тричленно жури, оглавявано от Светлана Славова, собственик на винарска изба „Александра естейт”, трябва да оцени най-доборото от общо 22 проби с пелин от местни производители, между които и четири жени. СТроителният предприемач Валентин Вълев грабна наградата за  победителя - 225 литрова френска дъбова бъчва.

1пелин 5

В програмата на празника се включиха фолклорни групи от Стара Загора, Нова Загора, раднево, Ямбол, Калитиново, Юлиево и Тракия, както и старозагорският оркестър „Липите”.

Местни жени пък представиха традиционна българска къща, където се предеше и пееше, а сръчни домакини правеха катми на сач, с които черпеха гостите.

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?