Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Старозагорски минерални бани, община Стара Загора е обявен за курорт с Решение на МС № 89 от 1967 г. С Решение на МС № 153 от 24 февруари 2012 г. е включен в Списък на курортите в Република България, в раздел Балнеолечебни курорти от национално значение, в който са включени само 19 български курорта. Мястото е било оценено като специално още от древността. Това са много добри предпоставки, базирани на лечебните качества на минералната вода, чудесните природни и исторически забележителности, станалите традиционни и набиращи популярност събори и други събития, за развитие на курорта като важен елемент на туристическата инфраструктура на Община Стара Загора, който:

 

  • да предоставя добри условия на жителите на Общината за кратковременен и по-продължителен отдих, масов спорт и рекреация;
  • да привлича туристи от България;
  • да привлича чуждестранни туристи;
  • да привлича спортисти от страната и чужбина за провеждане на спортни лагери.

Много добра предпоставка за това е изградената качествена хотелска база. В курорта функционират 14 хотела, от които два 4-звездни, два 3-звездни, четири 2-звездни и шест с една звезда, с общ капацитет 880 легла.

Липсата на действащ ПУП на Старозагорски минерални бани досега е сериозна пречка за развитието на курорта и за привличането на инвестиционни интереси. Предстоящото одобрение от Общински съвет Стара Загора на техническото задание за разработването на ПУП на курорта и приемането на самия ПУП се очаква до голяма степен да отстрани тези пречки и да съдейства за оптимално използване на големия му потенциал за развитие, без това да нарушава интересите на местните жители. Но, за да се случи това, е необходимо в техническото задание и при разработването на ПУП-а да се заложат условия, които ще позволят в най-голяма степен това развитие.

Една от основните и дългосрочни задачи в програмата на Граждански клуб ЛИПА е развитие и утвърждаване на Старозагорски минерални бани като „зеленото сърце” на Стара Загора. Много са инициативите, реализирани от Клуба, в това направление. Беше поставена основата на „Зоокът на открито” със заселването на токачки, патици, други птици и животни, зарибяване на езерото и залесяване в парка. Мащабното пано, изработено от млади старозагорски художници, внесе допълнителен колорит в курортното селище. През последните години около езерото бяха реализирани два екопроекта по ПУДООС, чрез които се благоустрои и естетизира района, построиха се беседки, поставиха се пейки и спортни съоръжения на открито. Клубът, в партньорство с други организации, съдейства за организиране и провеждане на много от събитията на Баните.

С ясното съзнание, че тези действия са полезни, но съвсем недостатъчни за развитието на курорта, за повишаване на неговата привлекателност и издигането на неговия престиж, Граждански клуб ЛИПА предлага да се обедини активността и експертизата на гражданския сектор, като предоставя всички свои ресурси, в партньорство с други заинтересовани институции и лица, с местната и регионална власти, за да се работи за комплексното развитие на Старозагорски минерални бани като балнеокурорт от национално значение, включително с развитие на публично-частно партньорство. Първостепенни задачи, които според нас, трябва да се решат са:

  1. Ускорено приемане на ПУП на Старозагорски минерални бани, осигуряващ развитието му като курорт от национално значение.
  2. Разработване и изпълнение на Стратегия за устойчиво развитие на Старозагорски минерални бани, като курорт от национално значение.
  3. Приемане от Общински съвет на Стара Загора на специален статут за Старозагорски минерални бани.  

Така Старозагорски минерални бани ще станат истинско „зелено сърце“ на Стара Загора и важен фактор за икономическото развитие на региона.

Желаещите да се включат в този процес могат да заявят това на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като накратко представят своята експертиза, а така също конкретни виждания и идеи по темата, ако имат такава. Ще се свържем с всички, пожелали да сътрудничат, за да координираме усилията си.

2 юли 2018 г.

Стара Загора

ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЛИПА

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?