Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Наскоро Зоокътът на открито в Старозагорски минерални бани, на който Граждански клуб ЛИПА заедно с партньори положиха основата и развиват, се радват на ново попълнение от 9 малки пиленца-токачки. С тях ятото вече наброява 23 птици. Мъничетата веднага станаха нова атракция за посетителите на курорта, най-вече за децата. От заселването на тези симпатични кресливци преди 4 години на Баните, това е първото поколение излюпено от токачка, което показва, че популацията им вече е достатъчно добре приспособена към чудесните условия на парка около езерото. Досега яйцата на токачките сеинкубираха, а един път шест яйца бяха излюпени от японска кокошка.

 1

През пролетта в езерото се появиха 6 малки патета, които все още не се отделят от майка им. С тях зеленоглавите патици вече наброяват 14 и се чувстват превъзходно в естествената им среда. В Зоокъта на открито могат да се видят още зайци, паун, гълъби, а скоро от Земеделския институт ще бъдат доставени отново атрактивните камерунски козички, които са любимци на малките палавници. В езерото рибарите, отдавайки се на своята страст, понякога изваждат едри риби, в резултат от зарибяването му преди няколко години. Подготвя се ново зарибяване.

 

2

 

Освен за обогатяването на фауната, Клуб ЛИПА и партньори проведоха няколко залесявания в парка, съдействаха включително и чрез проекти около езерото и в парка да се поставят беседки, пейки и спортни съоръжения на открито. Мащабното пано в центъра, изработено от млади старозагорски художници, внесе допълнителен колорит в курортното селище. Клуб ЛИПА, в партньорство с други организации, съдейства за организиране и провеждане на много от събитията на Баните, които всяка година привличат все повече гости. Всичко това не би могло да се развива без изключителното ангажирано отношение и лично участие на кмета на Старозагорските бани Станчо Станев и съдействието на местни жители.

 

3

 

В близост до Стара Загора, няма друго подобно място с такива чудесни природни и исторически дадености за отдих и рекреация, с такава добра хотелска база. Съвсем основателно Старозагорски минерални бани е един от 19-те курорта, включени в раздел Балнеолечебни курорти от национално значение от Списъка на курортите в Република България. Но за да добие истински вид на съвременен курорт, Баните се нуждаят от специално отношение. Това беше поводът Граждански клуб ЛИПА да предложи сформиране на Гражданска платформа за развитието на Старозагорски минерални бани като курорт от национално значение. Целта на платформата е да обедини активността и експертизата на гражданския сектор, в партньорство с други заинтересовани институции и лица, с местната и регионална власти, за да се работи за комплексно и устойчиво развитие на курорта, включително с използване на публично-частно партньорство. Така Старозагорски минерални бани ще станат истинско „зелено сърце“ на Стара Загора, от което толкова много се нуждаят всички жители на Общината и ще бъдат важен фактор за икономическото развитие на региона.

 

4

 

Желаещите да се включат в този процес могат да заявят това на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като накратко представят своята експертиза, а така също конкретни виждания и идеи по темата, ако имат такава.

 

5

 

6

От Граждански клуб ЛИПА

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?